Zaterdag 26 sept (13 uur): documentaire Outlawed in Humanity House, met discussie

Volgende week zaterdagmiddag, vanaf 13.00 uur, vindt in het Humanity House de vertoning plaats van de documentaire Outlawed, met een discussie daarna. (Zie de omschrijving hieronder).
Voor vluchtelingen is de toegang gratis

Een middag in het teken van uitgeprocedeerde niet-uitzetbare vluchtelingen.

In Nederland zijn er naar schatting meer dan 10.000 van deze vluchtelingen, die niet in Nederland mogen blijven, maar ook niet terug kunnen naar hun land van herkomst. Zij worden niet erkend als inwoner van Nederland en leven hierdoor een mensonwaardig bestaan. Hun mensenrechten worden op verschillende manieren geschonden. Ze hebben onder andere geen recht op onderdak, voedsel en educatie.

In de documentaire Outlawed wordt deze schrijnende situatie door verschillende partijen verteld, waaronder vluchtelingen van Wij Zijn Hier, Amnesty International, Het College van de Rechten van de Mens en Basis Aktuele Kunst (BAK).

Na de vertoning is er ruimte voor vragen aan verschillende betrokken partijen. Maria Hlavajova, artistiek directeur van BAK, doet na de pauze een voorzet voor de discussie. Veel is afgesloten en ze mogen niet werken. Dit maakt mensen onmachtig en passief en brengt afhankelijkheid en verlies van zelfrespect met zich mee.

Maria wil dit omdraaien. Zij verwijst naar de kennis en vaardigheden van de vluchtelingen.  “Wij gaan niet wachten tot iemand anders die nieuwe wereld voor ons vormgeeft, nee, wij gaan zelf een actieve rol nemen in het verbeelden en vormgeven van deze nieuwe wereld”.

Dit wordt het motto van de workshop waarmee de middag afgesloten wordt. Hier wordt gezamenlijk gezocht naar hoe actief participeren concreet gemaakt kan worden en oplossingen gevonden kunnen worden voor de benarde situatie van de uitgeprocedeerde niet-uitzetbare vluchtelingen.

Humanity House, Prinsegracht 8, zaterdag 26 september a.s.
Start programma 13.00 uur

Zie ook voor aanmelding: http://www.humanityhouse.org/agenda/outlawed-uitgeprocedeerde-asielzoekers/

Outlawed werd gemaakt door 7 studenten van de Universiteit Utrecht.
http://nieuws.hum.uu.nl/events/premiere-van-outlawed-een-documentaire-over-uitgeprocedeerde-vluchtelingen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *