Videoverslag vluchtelingen actie bij PvdA congres leeuwarden

Op zaterdag 27 april voerden de vluchtelingen van “recht op bestaan” uit Den Haag en de vluchtkerk uit Amsterdam actie bij het PvdA leden congres in Leeuwarden. Reden voor het protest was een stemming over het voorstel van PvdA lid Sander Terphuis, om tegen het wetsvoorstel voor strafbaarstelling van illegaliteit te stemmen. Ook de uitzichtloze situatie waar vluchtelingen zich zonder het nieuwe wetsvoorstel al in bevinden is reden voor het protest.

“Wij voeren actie tegen het feit dat de Nederlandse overheid ons op straat heeft gezet. Totaal rechteloos, zonder huis, zonder zorg, zonder enig vooruitzicht op een menswaardig bestaan”.

Volgens de vluchtelingen is de PvdA nodig voor een meerderheid in de tweede kamer om tot een menswaardige oplossing te komen. Het is dan ook ironisch te noemen dat het juist de PvdA is die voor de meerderheid lijkt te gaan zorgen om illegaliteit strafbaar te stellen. Tenminste, wanneer gehoor wordt gegeven aan de afspraak die de partij daarover heeft gemaakt in het regeerakkoord. Ondertussen ontstaat er steeds meer tegenstand tegen dit gedeelte van het regeerakkoord; vele regionale fracties en duizenden leden van de PvdA hebben de petitie op de website van Sander Terphuis getekend en een overweldigende meerderheid van de PvdA leden stemde voor het voorstel van Terphuis om strafbaarstelling van illegaliteit uit het regeerakkoord te schrappen.

Opvallend te noemen is dat partijvoorzitter Hans Spekman meeging in de gedachtegang dat het buiten-schuldcriterium een “wassen neus” is, waar Diederik Samsom dit buiten-schuldcriterium eerder nog naar voren schoof als oplossing voor de groep “onuitzetbaren”, vluchtelingen zonder legale status die ook niet uitgezet kunnen worden.

Al sinds 2011 voeren vluchtelingen actie om de problemen waar zij zich in bevinden zichtbaar te maken. Via tentenkampen, demonstraties en manifestaties proberen zij een gezicht te geven aan “de vluchteling” die sinds enige tijd weer prominent deel uitmaakt van het politieke debat.

Bron: PinkNoise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *