Video, foto’s en toespraken herdenking Nashwan

Afgelopen maandagavond (06-05-2013) hebben wij onze vriend Nashwan herdacht rondom de grote boom op de Koekamp, de plek waar hij 3 maanden lang met ons heeft gestreden voor een menswaardig bestaan.
946866_10151668237043628_1699873246_n Donderdagnacht (25-04-2013) was Nashwan onderweg van het Vluchthuis naar een familielid bij de Haagse Markt. Helaas is hij daar nooit aangekomen. Hij kreeg een hartaanval op straat en overleed later in het ziekenhuis. Een week later hebben we afscheid van hem genomen in de moskee, waarna hij naar Schiphol is gebracht om terug te worden gevlogen naar Irak, om daar te worden begraven.

Video gemaakt door: Katarína Gališinová

Bij de herdenking op de Koekamp die maandag plaatsvond werden herinneringen aan Nashwan gedeeld, en werd zijn portret, omringd door bloemen en kaarsen onder de boom geplaatst. Het was een emotionele bijeenkomst waar naast vluchtelingen, ondersteuners, kennissen en vrienden en ook enkele van zijn familieleden aanwezig waren. Wij willen iedereen die aanwezig was heel erg bedanken voor dit mooie afscheid.
923508_10151668237178628_1321405223_n
Hierbij enkele foto’s en een video van de herdenking, evenals de toespraak van woordvoerder Kwinten, en een gedicht van Joke Kaviaar die werden voorgedragen.

Toespraak Kwinten:
Vandaag zijn we bijeen, niet om actie te voeren, maar om onze vriend, kameraad en familielid te herdenken. Normaal houd ik felle toespraken tegen het vluchtelingenbeleid, maar vandaag sta ik hier met een mond vol tanden, met pijn in mijn hart, want ja met een politicus met foute ideeën is makkelijk discussiëren, maar de dood van een vriend, wat moet je daar over zeggen.. Toen ik vanmiddag deze toespraak schreef was het moeilijk de juiste woorden te vinden, eigelijk schieten woorden me te kort, maar ik zal toch een poging doen.

Toen ik op 16 september de eerste vluchtelingen van wat nu de Recht op Bestaan groep is ontmoette, was daar ook Nashwan. Een man die al een tijd bezig was om voor zijn rechten te strijden. Ondanks alles wat hij heeft meegemaakt, bijvoorbeeld de deportatie van zijn vrouw en kind in 2011 waardoor zijn gezin verscheurde en de verschrikkelijke dingen die hij in Irak meemaakte, kon hij toch zo nu en dan nog lachen, grappen maken en andere mensen opvrolijken. Ondanks zijn ellende was hij er altijd voor iedereen.

Hier op de koekamp onder deze boom stond de keuken waar Tofiq 3 maanden lang voor iedereen gekookt heeft, hier lag ook de voorraad eten die door lieve mensen werd gegeven aan de vluchtelingen. Nashwan hield bijna elke nacht de wacht in de keuken, niet alleen voor de politie die constant op zoek was naar problemen, maar ook voor een aantal hongerige vluchtelingen die toch iets meer wilden dan de rest. Elke nacht zat hij hier te waken zodat iedereen gelijk behandeld werd en even veel kreeg Ik zie hem hier nog zitten. Als ik dan tegen hem zei; “Nashwan moet je niet eens slapen”, dan lachte zei hij “nee joh morgen weer”. Dat Nashwan er altijd voor iedereen was bleek niet alleen uit dat hij altijd voor iedereen klaar stond, maar hij deelde ook alles met de anderen, sigaretten, geld en eten. Een oprecht man die hier in Nederland geen kans heeft gekregen en hier overleed, op de straat aan een hartstilstand.

Bijna 9 maanden hebben we zij aan zij gestreden voor een menswaardig bestaan, dat deed hij niet alleen voor zichzelf maar voor heel de groep. En wat een strijdlust had hij in zich, elke demonstratie stond hij er vooraan, met een spandoek of een stapel flyers in zijn hand, samen schreeuwde wij “geen man, geen vrouw, geen mens is illegaal”. Keer op keer weer. Maar Nashwan is meer dan een kameraad geworden. Nashwan was een vriend, hij was de gene die als we het niet meer zagen zitten, als de moed je in de schoenen zakte, als we dachten wat heeft het nog voor zin, ons de moed gaf om toch door te gaan. Ik hoorde meerdere vluchtelingen na zijn dood zeggen, “ik kan niet meer verder zo zonder hem”, en dat gevoel kan ik me heel goed voorstellen. Maar zoals ik al zei streed hij niet alleen voor zichzelf maar voor jullie allemaal. Daarom is het ook belangrijk dat we hem niet vergeten en ook zijn strijd door zetten, ik ben er van overtuigd dat hij dat zo gewild heeft. Laat Nashwan het licht zijn in de donkere en moeilijke strijd die we leveren. Laten we hem herdenken, laten we hem nooit vergeten, en laten we hem trots maken door vol te houden!

Elke keer als ik in het vluchthuis kom hoop ik hem daar toch weer te vinden, ik kon het in het begin gewoon niet geloven, pas afgelopen donderdag toen wij hem herdachten in de moskee kwam het besef binnen sijpelen. Hij is er echt niet meer en hij komt nooit meer terug. Dat doet me pijn, maar mij gedachten aan hem, hoe hij was, geven me moed, moed om door te gaan.

Nashwan ik mis je, we missen je allemaal, we zullen je niet vergeten, rust zacht lieve Nashwan.

944726_10151668237193628_1649320693_n
Gedicht Joke Kaviaar:
Littekens

Als politici en ambtenaren ze bereid waren te lezen,
de littekens,

die van bommen en van kogels
van granaatscherven
die van messen en brandende sigaretten

Als mensen die zich dienstbaar maken aan
regels en wetten die
net zoveel littekens achterlaten –
die van ’t ongewisse, van afwachting
van teleurstelling
die van angst en van verdriet –
als wapens dat kunnen doen

Als die de littekens bereid waren te lezen,
die mensen
In plaats van er meer bij te maken

Als papieren die worden afgedrukt in
kantoren en politiebureaus –
die van afwijzing en terechtwijzing –
die
net zoveel littekens achterlaten
als het niet hebben van papieren –
die van nationaliteit en identiteit
die
van bewijzen

Als die de littekens durfden te laten zien,
die papieren
In plaats van ze uit te wissen

dan kon een mens eindelijk meer zijn
dan enkel de som van zijn littekens
Een verhalenverteller

Er zijn er die verhalen vertellen
als een grap, een niemanddal

Er zijn er die verhalen vertellen
die onvergetelijk zijn

En daarom groet ik Nashwan en zovele anderen
die stierven aan hun littekens
toen zij hun verhalen kwamen vertellen

Waarom zij er niet meer zijn?
Om de littekens
Om de ongehoorde
en
ongelezen
littekens

Laten wij dan hun verhalen vertellen
en
doorgeven

Eens zal er iemand moeten luisteren

902718_603548713002562_1890207180_o

One response to “Video, foto’s en toespraken herdenking Nashwan

  1. Pingback: Dear Nashwan, we will never forget you | Occupy Den Haag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *