Verslag tweede actie vierdaagse

Zaterdag 20 oktober hebben ruim 60 mensen onder het motto “Geen mens is illegaal” een demonstratie gelopen door de Haagse binnenstad. Voor de 2e Kamer en bij Paleis Noordeinde zijn er toespraken gehouden door een sympathisant en een vluchteling. Ook hebben we aan het publiek langs de route flyers uitgedeeld, om onze boodschap duidelijk te maken. Op deze manier kunnen we het probleem wat ongedocumenteerden hebben onder de aandacht brengen.

Sinds 19 september 2012 protesteren wij op de Koekamp in Den Haag. Door middel van een tentenkamp voeren we actie voor ons verblijfsrecht. We voeren ook regelmatig actie bij de verantwoordelijke instanties. Zo organiseerden we de afgelopen week een ‘actie-vierdaagse’.

In het kader hiervan bezochten we op woensdag de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken. Op deze ministeries werken de ministers en ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de situatie waarin wij verkeren. Binnenlandse Zaken van minister Leers moet ons ons verblijfsrecht erkennen, en Justitie moet stoppen met vluchtelingen te behandelen als criminelen.

Op donderdag was er een demonstratie naar het hoofdkantoor van het CDA, de partij van minister Leers. Deze minister heeft altijd een inhumaan beleid gevoerd. Dit is duidelijk een beleid waar niet alleen Leers maar heel het CDA verantwoordelijk voor is.

Op vrijdag hadden we een informatiestand op het Spuiplein. Hier liep toevallig burgemeester Jozias van Aartsen langs. Aangezien Van Aartsen zich publiekelijk over ons heeft uitgelaten spraken wij hem direct aan. Helaas wilde hij niet met ons in gesprek en liep snel door.

Aanstaande dinsdag, 23 oktober, is er een overleg met verschillende politieke partijen, vluchtelingen, ambtenaren en organisaties. Op hetzelfde moment, vanaf 15.00 uur, staan we ook met een informatiestand op het Plein om dit gesprek te ondersteunen en omstanders te informeren.

Wij willen een humane oplossing voor alle vluchtelingen! 
Wij zijn voornamelijk uitgeprocedeerde vluchtelingen die niet terug kunnen naar het land waar we vandaan komen. Wij zijn niet uitzetbaar, maar krijgen ook geen verblijfsvergunning. Hierdoor zijn we rechteloos en kunnen we het mensenrecht, wat voor iedereen zou moeten gelden, nergens halen.

Wij strijden echter niet alleen voor de mensen die in onze situatie zitten, maar voor alle vluchtelingen die in plaats van opgevangen te worden, worden weggestopt in AZC’s, detentiecentra of aan hun lot worden overgelaten op straat zonder zorg, zonder huis, zonder uitzicht op een waardig bestaan. Een land als Nederland zou mensen moeten opvangen die huis en haard verlaten om een normaal leven te kunnen opbouwen. Dit is ieders recht! Mensen vluchten niet zonder reden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *