Update vluchtelingenkamp Recht op Bestaan!

Er is veel gebeurd de afgelopen weken op de vluchtelingenkampen in Den Haag en Amsterdam. Hieronder een update over de belangrijkste gebeurtenissen.

Gemeente Den Haag weigert verzoek om ons tegen de kou te beschermen.
Vanwege de kou heeft onze advocaat enkele weken geleden de Gemeente Den Haag verzocht om de beperking, die zegt dat we de tenten aan een kant open moeten laten, aan te passen zodat de tenten volledig kunnen worden afgesloten. Dat is van belang omdat de tenten dan makkelijker te verwarmen zijn. De gemeente probeerde de reactie op de brief te rekken waarna onze advocaat een voorlopige voorziening (vovo) aanspande. De rechter deed zonder zitting uitspraak dat de situatie zoals die nu is zo moet blijven. Dit tot verbazing van onze advocaat omdat wij ons verweer niet in de rechtbank konden voeren. Het op een goede manier weren tegen de weersomstandigheden word ons nu onmogelijk gemaakt.
Thermosondergoed, mutsen en handschoenen en vooral petroleumkachels zijn van harte welkom!

Ontruiming Amsterdam
Op vrijdag 30 april ontruimde de politie in opdracht van de gemeente Amsterdam het vluchtelingenkamp aan de Notweg. Ruim 80 sympathisanten blokkeerden de ingang zodat de politie geen toegang had tot het kamp. Nadat de activisten door de politie waren verdreven, begon de daadwerkelijke ontruiming. 96 vluchtelingen werden opgepakt en vast gezet op het politiebureau. Na enkele uren werden zij bijna allemaal weer op straat gezet en aan hun lot over gelaten, in de regen. Meer informatie over de ontruiming zie: https://www.indymedia.nl/node/10854

Gelukkig konden sympathisanten op het laatste moment onderdak regelen in een bunker. Nu verblijven zij in een gekraakte kerk die tot de vluchtkerk is gedoopt. Voor meer informatie zie over de vluchtkerk: http://devluchtkerk.wordpress.com/

Extra beperking in Den Haag
Enkele uren na de start van de ontruiming in Amsterdam, werd er op het kamp in Den Haag door de politie medegedeeld dat de Gemeente een extra beperking had opgelegd. Het kamp mag niet meer groeien in aantal mensen, en ook mogen er niet meer tenten worden opgezet. Als er dus een groep uit Amsterdam zou komen zouden ze overgaan tot ontruiming. De advocaat is er mee bezig.

Fred Teeven weiger motie menswaardige opvang uit te voeren.
Op 21 november jl. werd de motie van de SP voor een menswaardige opvang aangenomen door een meerderheid in de Tweede Kamer. De motie houdt in dat er opvang zou moeten komen voor vluchtelingen die meewerken aan terugkeer OF een andere oplossing. Sharon Gesthuizen die de motie indiende vroeg staatssecretaris Fred Teeven binnen een week met een antwoord te komen over hoe hij de motie zou uitvoeren. Een week later kwam Teeven met het antwoord dat er opvang is voor mensen die in de procedure zitten en een positief van de IND hebben gekregen: een regelrechte aanfluiting aangezien mensen met een positief sowieso opvang krijgen. Wij zijn uitgeprocedeerd maar kunnen niet terug en worden hier niet geholpen, dat is nou juist het probleem. Teeven gaat dus volledig voorbij aan de inhoud van de motie en legt deze dan ook naast zich neer. Opvallend is dat de PVDA, die voor de motie stemde, genoegen neemt met het antwoord van Teeven.

Wij willen een humane oplossing voor alle vluchtelingen! 
Wij zijn voornamelijk uitgeprocedeerde vluchtelingen die niet terug kunnen naar het land waar we vandaan komen. Wij zijn niet uitzetbaar, maar krijgen ook geen verblijfsvergunning. Hierdoor zijn we rechteloos en kunnen we het mensenrecht, wat voor iedereen zou moeten gelden, nergens halen.

Wij strijden echter niet alleen voor de mensen die in onze situatie zitten, maar voor alle vluchtelingen die in plaats van opgevangen te worden, worden weggestopt in AZC’s, detentiecentra of aan hun lot worden overgelaten op straat zonder zorg, zonder huis, zonder uitzicht op een waardig bestaan. Een land als Nederland zou mensen moeten opvangen die huis en haard verlaten om een normaal leven te kunnen opbouwen. Dit is ieders recht! Mensen vluchten niet zonder reden!

One response to “Update vluchtelingenkamp Recht op Bestaan!

  1. Pingback: Update 6 December Recht Op Bestaan! | Occupy Den Haag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *