Persconferentie Steun Choucha Vluchtelingen

Op donderdag 11 april zal om 15.30 uur een conferentie plaatsvinden in solidariteit met het protest van de vluchtelingen van het Choucha vluchtelingenkamp in Tunesië. Dit kamp ontstond door de oorlog en vervolging in Libië waarna vele Subsahara-migranten het land ontvluchtten. Momenteel zijn 63 van hen sinds 29 maart in hongerstaking bij het UNHCR-kantoor in Tunis. Het UNHCR-kamp wordt in juni 2013 gesloten. Dit terwijl 815 van de 1000 nog aanwezige vluchtelingen niet worden hervestigd naar een veilig land. Tunesië wil ze niet hebben, Libië is niet veilig en teruggaan naar landen van herkomst is vaak geen optie vanwege angst en gevaar. Europese landen waaronder Nederland houden de deuren dicht.

Nederland bij monde van minister president Rutte stelde in 2011 dat deze migranten niet welkom waren in Nederland en dat zij ‘in de regio’
opgevangen moesten worden. De omstandigheden in het Choucha kamp gelegen in de woestijn zijn erbarmelijk voor de afgewezen vluchtelingen voor wie de voorzieningen – voeding, medische verzorging en recentelijk ook water – nu afgesloten zijn.

De vluchtelingen vragen begrip en erkenning voor hun situatie, een heroverweging van het verzoek om asiel – evenals de opname in een ander
land. All Included maakt zich sterk voor de Choucha vluchtelingen en heeft deze tot twee keer toe bezocht. Wij vragen de UNHCR deze mensen niet achter te laten maar verantwoordelijkheid te nemen. Van de Nederlandse regering vragen wij uiterste inspanning om Choucha vluchtelingen op te nemen.

Op donderdag 11 april 2013 zullen naast Den Haag ook in Tunesië, Rabbat, Londen, Berlijn en andere steden bijeenkomsten als blijk van solidariteit plaatsvinden. Onderstaande fax zal naar diverse UNHCR-vestigingen worden verstuurd door mensen die verontrust zijn. Na de persconferentie zullen wij bij de UNHCR langsgaan om een verklaring te overhandigen en onze bezorgdheid te uiten.

De bijeenkomst in Den Haag zal plaatsvinden in het Vluchthuis – gekraakte kerk waar ongedocumenteerden in protest tegen Nederlands beleid verblijven. Het Vluchthuis en de Vluchtkerk Amsterdam hebben zich solidair verklaard met de Choucha vluchtelingen. Hopelijk zullen mensen van de Vluchtkerk ook op de conferentie aanwezig zijn.

Lokatie: Vluchthuis, Sportlaan 127 2566 GP, Den Haag
Datum/tijd: donderdag 11 april, 15:30 uur

Meer informatie over het protest van Choucha vluchtelingen:
http://chouchaprotest.noblogs.org/ en http://voiceofchoucha.wordpress.com/
http://www.allincluded.nl/index.php/actie/support-choucha-refugees-13

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *