Persbericht: Vluchtelingen overhandigen morgen brief aan politici.

Morgen, dinsdag 20-11-12 om 13.30 uur, zullen we, de vluchtelingen uit de tentenkampen ‘Recht op bestaan!’ in Den Haag en aan de Notweg in Amsterdam, een brief aanbieden aan staatssecretaris Fred Teven en de Commissie Migratie en Asiel.

Na 2 maanden van acties en protest krijgen wij nu de gelegenheid om onze problemen, per brief, aan de politiek verantwoordelijken uit te leggen en onze oplossing voor de ontstane situatie aan te bieden. Wij zijn blij dat onze uitzichtloze situatie nu eindelijk door de staatssecretaris wordt erkent en hopen dat hij, met ons, serieus wil zoeken naar een oplossing.

Een week geleden ontvingen we op het kamp nog een inhoudsloze oprotbrief van deze staatssecretaris. In het kort is de boodschap als volgt: We kunnen maximaal 30 dagen opvang krijgen in de VrijheidBeperkende Locatie (VBL) Ter Apel, als we meewerken aan terugkeer. “Vreemdelingen die terug willen kunnen immers terug” aldus het Ministerie. Wij kunnen niet terug, ook al zouden we dat soms wel willen, maar als wij terug gaan zijn wij ons leven niet zeker. Terugkeer, bekent voor ons terugkeer naar bedreiging, martelingen en misschien wel de dood. Buiten dat, nemen veel van de landen waar wij vandaan komen geen mensen terug die niet vrijwillig terugkeren.

Wij zien dat niet als een serieuze oplossing, als de politiek dat wel als oplossing ziet hebben ze nog niet naar onze argumenten geluisterd.

Wij willen een humane oplossing voor alle vluchtelingen! 
Wij zijn voornamelijk uitgeprocedeerde vluchtelingen die niet terug kunnen naar het land waar we vandaan komen. Wij zijn niet uitzetbaar, maar krijgen ook geen verblijfsvergunning. Hierdoor zijn we rechteloos en kunnen we het mensenrecht, wat voor iedereen zou moeten gelden, nergens halen.

Wij strijden echter niet alleen voor de mensen die in onze situatie zitten, maar voor alle vluchtelingen die in plaats van opgevangen te worden, worden weggestopt in AZC’s, detentiecentra of aan hun lot worden overgelaten op straat zonder zorg, zonder huis, zonder uitzicht op een waardig bestaan. Een land als Nederland zou mensen moeten opvangen die huis en haard verlaten om een normaal leven te kunnen opbouwen. Dit is ieders recht! Mensen vluchten niet zonder reden! Wij zetten ons acties door tot er een goede oplossing is gevonden.

Vanaf 13.00 uur staan we op het plein, om ook aan omstanders duidelijk te
maken waarvoor we hier zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *