Persbericht: Update Recht op Bestaan, Vluchthuis en tentenkamp

persconferentieGister hielden wij, de uitgeprocedeerde vluchtelingen, een persconferentie in de gekraakte kerk die gister tot het Vluchthuis is gedoopt. Twee van de woordvoerders gaven een update over hoe het verder gaat met de kerk, en de aankomende acties.

Gistermiddag om 14:00 uur zijn er meerdere mensen van het Bisdom Rotterdam en de diaconie langs geweest om te overleggen. Ook al vinden ze het een onwenselijke situatie, ze zien ook de noodzaak in van opvang voor dakloze uitgeprocedeerde vluchtelingen, ze zijn daarom niet van plan stappen tegen ons te ondernemen. Wij zullen volgende week weer met de parochie om de tafel gaan zitten en ook in de toekomst zullen wij met hen in gesprek blijven. Wij zijn blij dat we een onderdak hebben tot er definitieve plannen zijn met de kerk. De berichtgeving dat er geen stroom en water zouden zijn klopt niet, er zijn zelfs wc’s en er is een keuken aanwezig.

Maar ons protest houdt niet op bij het Vluchthuis! Wij willen zichtbaar actie voeren voor een oplossing voor onze rechteloosheid, en wij willen de Nederlandse maatschappij laten zien hoe er met ons wordt omgegaan. Daarom zijn wij voornemens woensdag a.s. weer een tentenkamp op te bouwen op de Koekamp. Echter verbood Burgemeester Jozias van Aartsen vandaag, net als bij de start van het eerste tentenkamp, het nachtelijk verblijf en de tenten. Samen met onze advocaat beraden wij ons nog op welke stappen we gaan ondernemen. Over heel de wereld is het mogelijk om actie voeren middels een tentenkamp behalve in de ‘Stad van Recht en Vrede’ Den Haag.

Vanuit het eerste tentenkamp Recht op Bestaan! werden vele acties gevoerd. Dankzij de ligging, vlak bij de (toen) verantwoordelijke ministeries konden wij de verantwoordelijken aanspreken. Tot op heden hebben wij geen serieuze reactie gehad. Daarom is het van belang om zichtbaar te zijn en in de publieke ruimte acties te voeren. Daar kunnen we steun krijgen van de bevolking, hen informeren en de verantwoordelijken in de politiek aanspreken.

Wij zullen ons met de aankomende acties onder andere meer gaan richten op de PVDA, omdat dit een partij is die een sociaal gezicht wil doen voorkomen maar in de loop der jaren wel dit strenge asielbeleid heeft gemaakt. Job Cohen ontwierp de ‘vreemdelingenwet’, Albayrak sloot de noodopvang voor vluchtelingen en in het huidige kabinet met de VVD zijn ze voornemens ‘illegaliteit’ strafbaar te stellen. Ook voor een oplossing voor ons probleem is er een meerderheid nodig en daar is de stem van de PVDA cruciaal in.

Vandaag kwamen er veel buurtbewoners eten en andere spullen brengen. Morgen zullen we een open dag houden voor de buurt zodat zij na jaren leegstand de kerk kunnen bezichtigen en kennis met ons kunnen maken. De open dag zal van 19:00 tot 21:00 plaatsvinden.

Wij willen een humane oplossing voor alle vluchtelingen!
Wij zijn voornamelijk uitgeprocedeerde vluchtelingen die niet terug kunnen naar het land waar we vandaan komen. Wij zijn niet uitzetbaar, maar krijgen ook geen verblijfsvergunning. Hierdoor zijn we rechteloos en kunnen we het mensenrecht, wat voor iedereen zou moeten gelden, nergens halen.

Wij strijden echter niet alleen voor de mensen die in onze situatie zitten, maar voor alle vluchtelingen die in plaats van opgevangen te worden, worden weggestopt in AZC’s, detentiecentra of aan hun lot worden overgelaten op straat zonder zorg, zonder huis, zonder uitzicht op een waardig bestaan. Een land als Nederland zou mensen moeten opvangen die huis en haard verlaten om een normaal leven te kunnen opbouwen. Dit is ieders recht! Mensen vluchten niet zonder reden!

Geen mens is illegaal! Bewegingsvrijheid voor iedereen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *