Persbericht ‘Recht op bestaan’: Irak ‘Vluchthuis’ manifestatie juni Tweede Kamer

Persbericht ‘Recht op bestaan’

Irak ‘Vluchthuis’ manifestatie juni Tweede Kamer
Vanaf dinsdag 17 juni 9.00 uur
Plein, Den Haag voor ingang Tweede Kamer

De komende weken zullen wij regelmatig aanwezig zijn voor de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor de toenemende onveiligheid in Irak.
Daarbij zal onderstaande tekst op flyers worden uitgedeeld.
**********************************************************************

Irak in brand
Voortgang gruwelscenario in Irak

Irakese vluchtelingen uit Vluchthuis Den Haag doen dringend beroep op politiek om hun uitzichtloze situatie te erkennen

Wij vluchtelingen uit ‘Vluchthuis Den Haag’ wonen al vele jaren in Nederland.
Irakese vluchtelingen in Nederland, maar allemaal met ons hoofd bij de onveilige situatie in Irak.

Al 13 jaar is de veiligheidssituatie slecht, slechter en nog slechter. Drie oorlogen achter elkaar, te weten: oorlog met Iran, eerste Golfoorlog en de tweede Golfoorlog. ‘The coalition of the willing’ waaronder Nederland, wilde Irak  erlossen van de dictator Saddam Hoessein. Er zouden massavernietigingswapens te vinden zijn en Saddam Hoessein zou banden  hebben met al- Qaida. Er zijn geen massavernietigingswapens gevonden en er waren geen banden met Al Qaida. Wel is er gas en olie en sloot Shell een mega deal na de tweede Golfoorlog in 2009 en 2011*.

Ons land Irak is een land geworden waar iedereen slachtoffer kan worden van terreur. Sinds de oorlog in Syrië is de dreiging door extremisten van ISIS ernstig toegenomen. ISIS is een van al-Qaida afgesplitst terreurnetwerk dat meerdere Iraakse steden in handen heeft en verantwoordelijk is voor het leeuwendeel van de aanvallen in het land. Niet alleen ISIS zaait dood en verderf, ook milities die aan de regering gelieerd zijn, zijn verantwoordelijk voor chaos en ellende. Door een sektarische agenda te volgen heeft premier Nouri al-Maliki de Soennieten duidelijk gemaakt dat er geen politieke toekomst voor hen is in het land. Zijn beleid heeft er voor gezorgd dat er een uitermate actief burgerverzet is.

Op dit moment is de situatie ook volgens de VN-veiligheidsraad zeer zorgelijk.
“De VN-Veiligheidsraad veroordeelt de recente ontwikkelingen in de stad Mosul in de sterkste bewoordingen”, luidt een verklaring.

Wij, Irakese vluchtelingen in Nederland maken ons grote zorgen, zorgen over vrienden, familie en hun land. Bovendien maken wij ons zorgen over onze situatie in Nederland; worden wij terug gestuurd, terug naar de ‘hel’ Irak, mogen wij blijven, moeten wij weer op straat leven, in het vluchthuis, of in een asielzoekerscentrum wachten tot de situatie verbetert?

Velen van ons verblijven al heel lang in Nederland, hadden een huis, hebben een opleiding gedaan en gewerkt. Door de gevolgen van eerdere oorlogen kunnen wij niet terug. Toch wil Nederland ons terug sturen.

Wij vragen de Nederlandse regering een oplossing voor ons bestaan en onze toekomst. Een veilige toekomst met uitzicht op een menswaardig bestaan.

* http://nos.nl/artikel/119316-megadeal-voor-shell-in-irak.html
* http://www.elsevier.nl/Economie/nieuws/2011/7/Shell-sluit-miljardendeal-gaswinning-met-Irak-ELSEVIER303374W/
* http://www.vrede.be/nieuws/per-regio/midden-oosten/1489-3-redenen-waarom-isis-niet-uit-de-lucht-komt-vallen

(verkorte weblink: http://rechtopbestaan.org/?p=1641)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *