Irak

* 14 juli 2014: Rapport van amnesty international:  Northern Iraq: Civilians in the line of fire

Het rapport Northern Iraq: Civilians in the line of fire bevat schrijnende getuigenissen van burgers die de gebieden die zijn bezet door ISIS ontvluchtten uit vrees voor hun leven. In elk dorp en elke stad waar ISIS de macht heeft genomen worden burgers slachtoffer van ontvoeringen en gruwelijke moorden. Burgers lopen niet alleen gevaar door de terreur van ISIS. Ook de luchtaanvallen door de Iraakse regering maken veel burgerslachtoffers. ‘De burgers in Irak worden opnieuw belaagd. Ze zitten gevangen in een spiraal van sektarisch geweld dat van alle kanten komt. Honderdduizenden hebben hun huizen ontvlucht uit angst voor de terreur van ISIS en voor de luchtaanvallen door regeringstroepen. Beide strijdende partijen tonen hun volstrekte minachting voor het internationaal humanitair recht’, aldus Donatella Rovera van Amnesty International die net terug is uit Noord-Irak.

Bron: Bewijs van steeds meer sektarisch geweld en ontvoeringen in Irak

 

Iraakse vluchtelingen en de veiligheidssituatie in Irak (nov. 2013)

Hieronder wordt de huidige veiligheidssituatie in Irak geschetst namens de uitgeprocedeerde vluchtelingen in het Vluchthuis te Den Haag. Zij geven aan dat hun leven niet zeker is als ze worden teruggestuurd.
(Meer lezen: klik hier)

* Tijdens de Tweede Kamer-rondetafel over asielbeleid op 7 november waren er weer bomaanslagen in Irak. Zie “Bloedige aanslag op militaire basis Irak: 19 doden“. Dat onderstreept de onveilige situatie in dat land.

* Algemeen ambtsbericht Irak (BUZA 20-12-2013)
20 december 2013
(Klik hier)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *