“Gemeente Den Haag laat vluchtelingen creperen!”

Het Vluchtelingen tentenkamp “Recht op Bestaan!” is een feit! De eerste vluchtelingen zijn gearriveerd op de Koekamp en de eerste tent, een open tent, staat!

Wij willen een humane oplossing voor alle vluchtelingen!
Wij zijn voornamelijk uitgeprocedeerde vluchtelingen die niet terug kunnen naar het land waar we vandaan komen. Wij zijn niet uitzetbaar maar krijgen ook geen verblijfsvergunning. Hierdoor zijn we rechteloos en kunnen we het mensenrecht, wat voor iedereen zou moeten gelden, nergens halen. Echter strijden wij niet alleen voor de mensen die in onze situatie zitten, maar voor alle vluchtelingen die in plaats van opgevangen worden weggestopt in AZC’s, detentiecentra of aan hun lot worden overgelaten op straat zonder zorg, zonder huis, zonder uitzicht op een waardig bestaan. Een land als Nederland zou mensen moeten opvangen die huis en haard verlaten om een normaal leven te kunnen opbouwen. Dit is ieders recht! Mensen vluchten niet zonder reden!

In eerste instantie wilde de gemeente het protest verbieden. Nadat een positieve uitspraak van de rechter binnenkwam, zijn vluchtelingen echter direct begonnen met het opzetten van het tentenkamp. Volgens de rechter hebben de actievoerders het recht om voor onbepaalde tijd ook ’s nachts en met niet-afgesloten tenten te verblijven op de Koekamp. Burgemeester Van Aartsen vindt het echter nodig de actievoerders te treiteren bij het opzetten van het kamp.

Een niet afgesloten tent kan volgens Van Aartsen alleen een partytent zonder zijflappen zijn. Tentframes met meer dan een dak mogen niet, waardoor de politie nu dreigt met het afbreken van één van de tenten. Gezien deze opstelling van de gemeente, wordt er nu wederom een gang naar de rechter voorbereid. Er is geen mogelijkheid om tot een constructief overleg te komen, en eerdere rechterlijke uitspraken worden genegeerd door de gemeente.

Het is duidelijk dat de gemeente het de demonstranten zo moeilijk mogelijk maakt, om te voorkomen dat de vluchtelingen hun problematiek openbaar en zichtbaar kunnen maken. Tevens verspreidt de gemeente berichten die niet op waarheid berusten. Zo valt er op Westonline.nl te lezen:

“‘Maar nu de rechter heeft verboden om tenten op te zetten, kunnen wij ook in het donker beter toezicht houden,’ zegt de woordvoerder van van Aartsen.”

Wederom een dwaalspoor van de gemeente, het gaat namelijk expliciet over gesloten tenten. Ter verduidelijking, een eerdere uitspraak van de Haagse voorzieningenrechter over een zaak aangespannen door OccupyDenHaag, luidt:

“[Dat het bij een…] manifestatie met een permanent karakter inherent is dat enkele basisvoorzieningen nodig zijn [om demonstranten…] tegen de weerselementen te beschermen […]. Zonder een limitatieve opsomming te willen geven overweegt de voorzieningenrechter dat bijvoorbeeld een party-tent of iets van dien aard is toegestaan, evenals een niet afgesloten tent met “transparante ramen””.

Recht op Bestaan! vindt het jammer dat er nu veel tijd verloren gaat aan getreiter van de gemeente, terwijl het belang van een humane oplossing voor de problematiek van vluchtelingen de volle aandacht zou moeten krijgen.

Recht op Bestaan! benadrukt dat er vanaf vandaag voor onbepaalde tijd, 24 uur per dag op de Koekamp gemanifesteerd zal worden. Het tentenkamp staat nadrukkelijk open voor vluchtelingen van alle nationaliteiten. De komende dagen zullen er vanaf de Koekamp demonstraties vertrekken, waarbij donderdag de beëdiging van de 2e kamer aangedaan wordt. Vrijdag is er een actie bij de Dienst Terugkeer en Vertrek. Zaterdag zal er een grote demonstratie gelopen worden door de Haagse binnenstad.

https://www.facebook.com/rechtop.bestaan
https://www.twitter.com/rechtopbestaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *