‘Bisdom Rotterdam laat asielzoekers in de kou staan’ (KerkinDenHaag)

‘Bisdom Rotterdam laat asielzoekers in de kou staan’ (26-2-’14, Robert Reijns)
Dit artikel is overgenomen van Kerk in Den Haag
Met onderaan relevante weblinks naar artikelen over het Vluchthuis.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – — –
De uitgeprocedeerde asielzoekers in de Sacramentskerk (Vogelwijk) hebben te weinig elektriciteit. Warm douchen is er niet bij. Daar mag niemand iets aan veranderen van de eigenaar van het gebouw, het bisdom Rotterdam.

In de Sacramentskerk slapen de uitgeprocedeerde asielzoekers op matrassen.In de Sacramentskerk slapen de uitgeprocedeerde asielzoekers op matrassen.
(foto KerkinDenHaag)

.
In januari vorig jaar werd de Sacramentskerk aan de Sportlaan gekraakt voor de opvang van tientallen uitgeprocedeerde asielzoekers. De kerk is in 2008 onttrokken aan de eredienst. Sindsdien stond het leeg. Eigenaar van het gebouw is het bisdom Rotterdam. Het bisdom besloot de kerk beschikbaar te stellen voor de opvang van asielzoekers die eerst door de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND), en daarna door de Gemeente Den Haag op straat zijn gezet. Inmiddels wonen er meer dan vijftig mensen.

De rekening
Toen de uitgeprocedeerde asielzoekers hun intrek in de kerk namen, waren voorzieningen als gas, water en licht niet aanwezig. Het bisdom zorgde voor een eenvoudige elektriciteitsinstallatie. Die is nu kapot. Bovendien levert de installatie te weinig stroom voor de alsmaar groeiende groep asielzoekers. In de kerk is het daardoor donker en koud. Warm water is er nauwelijks. De Haagse stichting Stek (voor Stad en Kerk) wilde zorgen voor een extra stroomgroep. Maar het bisdom weigert daarvoor toegang te verlenen tot de groepenkast in de naburige pastorie. Stek-medewerker Henk Baars, die van meet af aan bij de uitgeprocedeerde asielzoekers betrokken is, begrijpt dat niet. ‘Geld zou niet het probleem moeten zijn. Het bisdom betaalde alles. Dat is genereus, maar we zouden indien nodig heus aan de kosten bijdragen. Een rekening hebben we nooit gekregen.’

Geen vinger
Waarom het bisdom weigert om de stroomvoorziening te (laten) repareren of uit te breiden vindt Baars een raadsel. Immers verklaart het bisdom in een bericht op zijn website:
‘Het bisdom en de parochie hebben op humanitaire gronden aanvaard dat de groep asielzoekers in de kerk verblijft (1) mits de veiligheid kan worden gegarandeerd, waartoe ook reparaties kunnen geschieden en (2) zolang het kerkgebouw als verblijfplaats van de asielzoekers niet tekort zou schieten waar het gaat om het welbevinden van de asielzoekers.’ De website meldt verder dat bisdom en parochie de situatie van de vluchtelingen in het kerkgebouw op betrokken wijze gevolgd hebben. Dat zou tot uitdrukking zijn gekomen in de ‘voortdurende zorg’ dat het gebouw op zijn minst veilig zou worden verklaard.

Baars vindt die mededeling klinkklare onzin. Het bisdom heeft volgens hem ‘nooit een vinger uitgestoken’ om de kerk veilig genoeg te maken om te voldoen aan wettelijke voorwaarden. Andere partijen hebben daar voor gezorgd.

Het bisdom wil niemand duidelijkheid geven. Ook rooms-katholieke pastores en juridische bemiddelaars hebben contact met het bisdom gezocht. Sommigen zijn doorverwezen naar het persbericht op de website. Anderen, zoals Kerk in Den Haag, werd toegezegd dat zij op een later tijdstip teruggebeld zouden worden. Echter zonder resultaat. Henk Baars: ‘We onderhandelen al ruim twee weken met het bisdom. Misschien is het bisdom met de overheid in gesprek. Dat weten we niet zeker. Het blijft een mistige zaak.’

Vastentijd
Pogingen om de asielzoekers bij sportverenigingen te laten douchen in ruil voor het schoonmaken van de velden, zijn mislukt. Een enkele buurtbewoner stelt soms zijn douche beschikbaar. Stek helpt ook. Maar al die beetjes helpen toch te weinig voor de ruim vijftig man.

De woonomstandigheden zullen het ‘welbevinden van de asielzoekers’, het tweede criterium voor verblijf, geen goed doen. Onderhandelingen over een alternatieve woonplek voor de asielzoekers zijn op gang maar lopen traag.
Afgezien van het gebrek aan elektriciteit lopen ook de voedselgiften van vrijwilligers terug, aldus Abdullah, woordvoerder van de inwoners. Het wordt soberder. Alles wijst er op dat de vastentijd in deze rooms-katholieke kerk al is aangebroken. Baars:   ‘Het bisdom laat de asielzoekers in de kou staan.’

Op tv
Verslaggever Jos de Jager bracht voor de Evangelische Omroep (EO) 36 uur in de Sacramentskerk door. Klik hier om de uitzending te zien.

(1 Reactie (Henk Baars): Het bisdom houdt zich zelfs tot nu toe doof en blind. Het is ongelofelijk. En reken maar dat de vluchtelingen zelf beduidend sterkere woorden gebruiken. Om werkelijk wanhopig van te worden.”
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Weblinks naar relevante artikelen:

26 feb 2013: Bisdom Rotterdam worstelt met Haagse asielzoekers
(Nieuw Wij)

15 okt 2013: “Vluchtkerk met asielzoekers verkocht aan projectontwikkelaar”
(Den Haag FDM)

14 jan 2014: ‘Asielzoekers opvangen, daar is onze kerk niet voor gemaakt’
(Trouw)

13 jan 2013: Bisdom teleurgesteld in gemeente Den Haag
(Omroep West)

12 jan 2013: Sacramentskerk Den Haag niet geschikt voor opvang
  uitgeprocedeerde asielzoekers
(Bisdom Rotterdam)

12 jan 2013: Haagse kerk gekraakt voor opvang asielzoekers
(AD)

12 jan 2013: Kerk gekraakt voor uitgeprocedeerde asielzoekers
(Omroep West)

13 dec 2012: Koekamp ontruimd door politie
(Omroep West)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *