13 september: Afghaanse vluchtelingen in actie in Brussel

Afgelopen vrijdagochtend, 13 september 2013, hebben zo’n 200 Afghaanse vluchtelingen actie gevoerd bij het Vlaamse kabinet om een geluid te laten horen tegen het beleid van staatsecretaris voor Asiel en Migratie, Maggie De Block (Open VLD).

Sinds afgelopen zondag heeft de groep een gebouw aan de Troonstraat in de Brusselse gemeente Elsene bezet. Het leegstaande gebouw, beheerd door Samu Social, bood eerder opvang aan daklozen in wintertijd. Inmiddels verblijven er zo’n 400 personen, waaronder veel gezinnen met kinderen. De vluchtelingen hebben een brief gestuurd naar staatssecretaris de Block, maar reactie daarop bleef uit. Woordvoerder Samir: “Mevrouw De Block heeft niet gereageerd op een brief die we haar gestuurd hebben. Daarom stappen we nu zelf naar haar toe, zodat we haar kunnen uitleggen waarom we in België moeten blijven.”

De vluchtelingen zitten in een uitzichtloze situatie, vergelijkbaar met die van uitgeprocedeerde vluchtelingen in Nederland en andere landen. Ze kunnen onmogelijk terug naar hun land van herkomst, omdat daar oorlog heerst en ze hun leven niet zeker zijn. De Belgische regering biedt volgens de Block “ongeveer de helft” van alle Afghaanse vluchtelingen die een asielverzoek indienen “een of andere vorm van bescherming”, zonder verder duidelijkheid te geven over wat die bescherming inhoudt. De Belgische regering geeft hen echter meestal geen andere mogelijkheid dan ‘vrijwillige’ terugkeer of dwingt hen in de illegaliteit te verdwijnen

De woordvoerder van de groep, Samir, zegt: “Honderden Afghaanse families zien zich gedwongen om op straat te overleven, in de clandestiniteit. De diensten van De Block doen niets om hen te helpen. Deze mensen willen dat er een definitief einde komt aan hun illegaal bestaan en eisen een snelle oplossing.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *