17-02-2013 Opendag Vluchthuis

Zondag 17 februari houden wij, de vluchtingen in het Vluchthuis aan de Sportlaan 127 in Den Haag een open dag. Wij nodigen iedereen uit om langs te komen. Het programma van de open dag ziet er als volgt uit.

10:00 uur: Inloop

10:30 – 11:00 uur: Geënsceneerde fotografie. Het Kunstcollectief ten behoeve van een menswaardig bestaan voert creatief actie voor onderdak, inkomen, zorg en veiligheid voor dakloze vluchtelingen en verzorgt in scène gezette fotografie met de vluchtelingen.

13:00 – 13:45 uur: Pauze. Beperkt eten en drinken. Neem daarom zelf iets lekkers mee en deel het met elkaar.

14:00 – 15:00 uur: Lezing door documentairefotograaf Sjaak Boot. Boot concentreert zich op maatschappelijke onderwerpen, zoals vluchtelingen en mensenhandel. Hij wil met zijn fotografie mensen bewust maken. Hij gaat praten over een drietal fotoseries die hij heeft gemaakt over vluchtelingenstrijd.

15:15 – 16:00 uur: Poëzie. Schrijver en activist Joke Kaviaar en Doorbraak-activist Harry Westerink dragen gedichten voor.

16:15 – 17:30 uur: Film “Enkeltje de dood, graag”. Vertoning van een documentaire over de terugkeer van afgewezen vluchtelingen. De film gaat in op de stelling “Als je uitgeprocedeerd bent, dan moet je terug naar het land van herkomst”. Is het wel zo simpel? Hoe werkt het in de praktijk en hoe gaat de overheid hier mee om? Het standpunt van verschillende politieke partijen en vluchtelingenorganisaties over terugkeer komt naar voren. Naast interviews met vluchtelingen zelf komen er ook activisten aan het woord. De film duurt veertig minuten, is gemaakt door Dhjana en maakt deel uit van Satya, een serie documentaires.

17:30 – 18:15 uur: Interview met vluchtelingen van het Vluchthuis.

18:15 – 19:00 uur: Pauze. Beperkt eten en drinken.

19:15 – 20:00 uur: Praatje over strijd tegen het migratiebeleid. Activisten van de linkse basisorganisatie Doorbraak vertellen over de strijd van vluchtelingen en hun ondersteuners tegen het keiharde beleid van migratiebeheersing, en over mogelijkheden om die strijd te versterken.

20:00 – 22:00 uur: Film “Groeten uit Ter Apel”. Vertoning van deze film, in het bijzijn van Tanja Willems die hem maakte en betrokken was bij het tentenkamp in Ter Apel in mei 2012. Sinds eind 2011 zijn dakloze vluchtelingen begonnen met het opzetten van tentenkampen uit protest tegen het beleid dat hen afwijst en opjaagt. De film geeft daar een indrukwekkend beeld van.

Het Vluchthuis is gelegen aan de Sportlaan 127 in de Haagse Vogelwijk. Vanaf station Den Haag Hollands Spoor kun je tram 12 nemen richting Duindorp, en uitstappen bij de halte Sportlaan. Hopelijk tot zondag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *