100 Vluchtelingen demonstreren tegen inhumaan vluchtelingenbeleid.

Vandaag (5-3-2013) demonstreerden zo’n 100 vluchtelingen en sympathisanten van het asielzoeker centrum (AZC) in Utrecht naar het IND kantoor in de binnenstad. Aanleiding was de zelfverbranding van Ahmed, een vluchteling uit Irak die te horen had gekregen dat hij terug zou moeten. Ahmed stak gister ochtend uit pure wanhoop zijn kamer in brand.

Vluchtelingen uit het AZC in Utrecht en het Vluchthuis in Den Haag verzamelden zich voor het AZC aan de Joseph Haydnlaan daar werd een deel van een lijst van slachtoffers die het keiharde vluchtelingenbeleid niet overleeft hebben voorlezen.

Bij de IND werd een toespraak gehouden door een vriend van Ahmed. “Nederland moet met een oplossing komen, wij willen ons mensrecht! Ahmed is een van de vele die tot wanhoop is gedreven en geen andere uitweg meer ziet”
Daarna werd er het tweede deel van de lijst met slachtoffers voorgelezen.

Toen vertrok de demonstratie om een ronde te maken door de binnenstad.
“IND moordenaars” werd er geschreeuw door de vluchtelingen. Voor het stadhuis werden nog een aantal toespraken gehouden
“Wij kunnen niet terug naar wij vandaan komen, wij lopen daar gevaar. Nederland help ons alsjeblieft”

Nederland voert een extreem repressief vreemdelingenbeleid. Vluchtelingen worden gedwongen uitgezet naar landen waar het niet veilig is. Als ze niet uitgezet kunnen worden dan worden ze voor onbepaalde tijd opgesloten in detentiecentra of op straat gezet. Hiermee probeert de overheid mensen zodanig onder druk te zetten dat ze uit zichzelf ‘verdwijnen’. Wat dat voor de vluchtelingen betekent zal de overheid een worst wezen.

Vluchtelingen vluchten echter niet voor niets. Velen van hen lopen ook psychische schade op door het vluchten en de daarop volgende asielprocedure in Nederland. Het is zeker niet voor het eerst dat de onmenselijke druk vanuit de overheid leidt tot een zelfmoordpoging. Nog erger is het dat dit soort pogingen ook regelmatig succesvol zijn.
Maar ook dit interesseert de Nederlandse overheid en de instanties die het beleid uit moeten voeren geen moer. Liever een dode vluchteling dan een mens die in Nederland een fatsoenlijk bestaan op kan bouwen.

One response to “100 Vluchtelingen demonstreren tegen inhumaan vluchtelingenbeleid.

  1. Ongelooflijk gebrek aan mededogen vd kant van de overheid !
    Uitzichtloze situatie voor vluchtelingen die niet weg kunnen/willen
    en dus MOET er een generaal pardon voor deze mensen komen, volgens mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *